Ekonomi

Alaattin Aktaş: ‘KKM ekonomi yönetimi için pimi çekilmiş bomba gibidir’

Türk lirası ile açılan KKM hesaplarında son ayda 167 milyarlık azalma yaşandı. Ekonomi yönetiminin son kararıyla birlikte 2024 yılında vadesi dolacak olan TL cinsinden KKM’nin vadesinin uzatılması artık mümkün olmayacak. Hesabındaki parayı alıp sistemden çıkması gerekiyor.

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, TL cinsinden açılan KKM’ler için bu tedbirleri alırken döviz kurlarıyla ilgili gelişmeler nedeniyle dövizle açılan KKM’lerde tasfiyelerin bu kadar fazla olmayabileceğini belirtti. Aktaş’ın “TL KKM’deki hesabı yenilememe kararı etkisini gösteriyor” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Yeni ekonomi yönetimi, önceki ekonomi yönetiminin ‘yüzyılın icadı’ olarak tanıttığı döviz korumalı mevduatı pimi çekilmiş bir bomba olarak görüyor ve bu uygulamaya bir an önce son verilmesi için çaba gösteriyor.

TL ile açılan hesaplar kademeli olarak sıfırlanacak; bu hesaplar kesinlikle yolda.

Dövizle açılan hesapların eski cazibesini kaybetmemesi için geçen Aralık ayı başında asgari faiz şartı bir miktar gevşetilmişti.

Daha önce bu hesaplara en az siyasi faiz kadar faiz uygulanması gerekirdi. Merkez Bankası Aralık ayının başında bu alt sınırı ‘politika faizinin yüzde 85’inden az olmamak üzere’ olarak değiştirmişti.

Bu karar alındığında siyasi faiz yüzde 40 iken, bankalar kendilerine tanınan yüzde 15’lik marjı hızla kullanarak KKM’ye çevrilen dövize uygulanan asgari faizi yüzde 34’e indirdiler.

Daha sonra siyasi faiz yüzde 42,5’e çıkarıldığında baz faiz de otomatik olarak yüzde 36,15’e yükseldi.

Ocak ayında politika faizi yüzde 45 iken bu kez söz konusu hesapların faizi yüzde 38,25’e yükseldi.

Bileşik yüzde 44…

Merkez Bankası politika faizi yüzde 45 olarak uygulanmaya devam ettiği ve döviz çevirme hesaplarında baz faize ilişkin ‘politika faizinin yüzde 85’inden az olamayacağı’ şartı değişmediği sürece bir yıllık Bu hesapların bileşik getirisi asgari yüzde 38,25 faizden yüzde 44 olacak. onu bulur.

Tabii dövizin bir yılda yüzde 44’ten fazla artması durumunda aradaki farkı hesap sahipleri de alacak. Ama şu anki faiz oranıyla karşılaştırıldığında yüzde 44 garantili.

Bu oranı ortalama mevduat faiziyle karşılaştırdığımızda oldukça iyi bir getiri görüyoruz.

Merkez Bankası verilerine göre en yüksek faiz oranının uygulandığı bir ay vadeli mevduatın ortalama bileşik faizi yüzde 50’yi bile bulmuyor, bazı bankalar bu oranı biraz aşabiliyor.

Bir tarafta dövize çevrilen KKM’nin stopaj uygulanmayan kolay faizi net yüzde 38,25, bileşik faizi ise net yüzde 44 olurken; Öte yandan bileşik net yüzde 50 mevduat faizi var.

Sadece 6 puanlık bir fark var. Ancak döviz çevirmeli KKM’de döviz kurunun daha fazla artması durumunda bu farkı almanın avantajı da var.

YENİ ADIMLAR GELEBİLİR

KKM kurunun düşürülmesine yönelik yeni adımlar atılırsa sürpriz olmaz. Her ne kadar son dönemde bu hesapların zorunlu karşılık oranları düşürülerek bankalara bu hesaplar için bir avantaj sağlanmış olsa da orta vadede KKM’den kurtulmak istenecektir.

Zaman içerisinde halen yüzde 85 civarında olan siyasi faiz oranının altına düşmeme şartı daha da aşağı çekilebilir.

Ancak döviz hesapları ekonomi yönetiminin zayıf noktasıdır. Bu hesapların aniden feshedilmesi durumunda muhatap olunacak adres mevduat değil döviz olacaktır. Dolayısıyla bu konuda adımlar çok dikkatli atılacaktır.”

(EKONOMİK HİZMET)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu