Yaşam

Tavus Kuşları Hakkında Bilmediğiniz 10 Gerçek

Tavus kuşları, dünyadaki en büyüleyici ve sevimli yaratıklardan biridir. Ama bu nefes kesici güzellikteki kuşlar hakkında bilmediğiniz çok şey olduğundan eminiz! İşte bir dahaki sefere bir tavus kuşuyla karşılaştığınızda onlara daha da hayranlıkla bakmanızı sağlayacak 10 gerçek!

Kaynak:https://petkeen.com/peacock-facts/

1. Aslında tavus kuşları sadece erkektir…

Genel olarak her hayvanın bir erkeği ve bir dişisi vardır ve ister erkek ister dişi olsun o hayvanın veya ırkın dış görünüşü birebirdir, cinsiyete göre değişmez. Tavus kuşlarında durum böyle değil. Tavus kuşu denilince akla ilk gelen görüntü yani tüyleri erkek kuşlara has bir özelliktir. Dişi olanlar hiçbir zaman o mükemmel tüy rengine ve desenine sahip olmazlar! Aksine kahve tonlarında oldukça sıradan saçlara sahiptirler.

2. Üç yaşına gelene kadar ördek yavrusu gibi ortalıkta dolanırlar.

Hem erkek hem de dişi kuşlar doğduklarında ve sonraki aylarda ikiz gibi görünürler. Tıpkı anneleri gibi kahverengi ve gösterişsiz tüyleri vardır. Bu nedenle, hangilerinin gerçekten tavus kuşu, yani erkek olduğunu tahmin etmek zorlaşır. Tavus kuşları altı aylık olana kadar renk geliştirmezler ve o muhteşem tüyler üç yaşında olgunluğa ulaşana kadar tamamen çıkmazlar.

3. Bize çok sessiz geliyorlar ama aslında çok yüksek bir ses çıkarıyorlar. Sadece duymuyoruz!

Tavus kuşları kuyruklarını her salladıklarında, aslında yolda hızla yanınızdan geçen bir arabanın sesi kadar yüksek bir ses çıkarırlar. 70-108 desibel arası olan ve bizim için ‘infrasound’ dediğimiz sesi diğer tüm kuşlar duyabilir. Bize rüzgarda savrulan birkaç yaprağın kuru sesi gibi geliyor.

4. Kuyrukları tüm vücutlarının yüzde altmışını kaplar.

Tavus kuşlarının kuyruğundaki tüyler 1,8 metreye kadar ulaşabilir. O kadar hızlı bir şekilde vücutlarında ortalama bir basketbol oyuncusu uzunluğunda bir şey taşıyorlar. Bu nedenle kuyrukları vücutlarının yüzde altmışını tek başına kaplar.

5. Hızlı uçabilirler!

Tavus kuşları az önce bahsettiğimiz ilginç vücut ölçülerine sahip olmalarına rağmen uçabilirler. Çoğunlukla “sinek böceği” şeklinde kısa mesafelerde uçabilirler ve bunu kendilerini tehdit altında hissettiklerinde yaparlar ama sonunda uçarlar!

6. Dişilerini seçerken çekici tüylerini cezbetmek için kullanırlar.

Tavus kuşları nefis kuyruklarını yelpazelerken sadece bizim gözümüze hitap etmiyorlar. Tüylerini sergilemelerinin temel sebebi dişilerin ilgisini çekmektir. Bazı bilim adamları, dişilerin tüylerini yaban mersini gibi gördükleri için dişilerin tavus kuşlarına ilgi duyduğuna inanırken, diğerleri çok renkli görünümlerinin onları tehditlerden daha iyi koruyabileceğine inanıyor.

7. Harem sistemi vardır ve çok eşlidirler.

Tavus kuşları, çok eşli yapıları ile ünlü olan en az iki en fazla beş dişi kuşla çiftleşirler. Hatta tavus kuşu ile dişinin birlikte görülmesine ‘harem’ denir. Çünkü bir tavus kuşu genellikle hareket eder ve seçtiği tüm dişilerle vakit geçirir.

8. 50 yıla kadar yaşayabilirler.

Tavus kuşları, diğer canlılar tarafından her zaman avlanma riski altında oldukları yırtıcı doğada yaklaşık 20 yıl geçirebilirler. Ancak daha sadık koşullarda bakılırsa 50 yıla kadar yaşayabilirler.

9. İsterseniz evcil hayvanınız olabilirler.

Aslında oldukça sosyal bir yapıya sahiptirler. Her zaman doğal ortamlarında kümeler halinde dolaşmayı ve yeni kümeler oluşturmayı severler. İnsanlarla iletişim kurmaktan da keyif alırlar. Açık bir biçimde yaklaşılır ve evcilleştirilirse, seçtikleri kişiye karşı fedakarlık ve bağlılık duygularına sahip olurlar.

10. Yeşil tavus kuşu kuşağı nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında ve kırmızı listede!

Tavus kuşu popülasyonları, kısmen insanlar tarafından kasıtlı olarak avlanmaları nedeniyle yıllar içinde azalmaktadır. Ancak bire bir yaşayabilecekleri uygun yaşam alanları da giderek bozuluyor. Mavi tavus kuşu, diğer tavus kuşu çeşitleri arasında en az tehlikede olan tür olarak kaydedilirken, yeşil tavus kuşu, nesli tükenmekte olan türler arasında kırmızı listede yer alıyor.

lice-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu