İş

Japon firmaları 31 yılda rekor ücret artışı öngörüyor

Tokyo’da, etkili iş dünyası lobisi Keidanren ve işçi sendikaları, Japonya Merkez Bankası’nın uzun süredir devam eden ultra kolay para politikasını sona erdirmeyi düşünmesi için zemin hazırlayan yıllık işçi görüşmeleri başlattı. Görüşmeler, BOJ’un son dönemde daha şahin bir tutum sergilemeye başlamasının ardından Çarşamba günü başladı. Bu değişiklik, piyasada faiz oranlarının Mart veya Nisan aylarında normalleşebileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı.

Özel bir düşünce kuruluşu olan Japonya Ekonomik Araştırma Merkezi tarafından 25 Aralık 2022 ile 9 Ocak 2023 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilen araştırmaya göre, Japonya’nın büyük şirketlerinin bu yıl ortalama %3,85 oranında ücret artışı önermesi bekleniyor. Bu rakam, son 31 yılın en önemli artışı olup, geçen yılki üç yılın en yüksek seviyesi olan %3,6’yı aşmış ve fiyatların %3,89 arttığı 1993 yılından bu yana yıllık ücretlerdeki en hızlı artışı işaret etmiştir.

Keidanren Lideri Masakazu Tokura, yapısal fiyat artışlarına ulaşmak için fiyat artışları yoluyla enflasyonun aşılmasının hedeflendiğini vurguladı. İşgücü verimliliğini artırmak için sürdürülebilir fiyat artışlarının gerekliliğinin altını çizdi ancak fiyat artışlarına ilişkin spesifik hedeflerden bahsetmedi.

Her ne kadar bazı büyük şirketler önemli fiyat artışları yapma niyetlerini dile getirse de, işgücünün %70’ini istihdam eden küçük şirketler bu duruma ayak uydurmakta zorlanıyor. Bu küçük firmaların ücret müzakerelerindeki başarısı ve maliyetleri daha büyük müşterilerine aktarma yetenekleri, ücret artış eğilimine katılıp katılamayacaklarını belirlemede hayati önemde olacaktır.

Analistler, Japonya’nın sürdürülebilir enflasyona ulaşabilmesi için baz fiyat artışlarının kıdeme dayalı otomatik yıllık artışlardan daha değerli olduğuna dikkat çekiyor. Bu da BOJ’un gevşek politikadan çıkması için kritik bir koşul. BOJ’un yüzde 2’lik enflasyon hedefi için yüzde 3’lük baz fiyat artışı yeterli görülüyor. Ancak mevcut baz fiyat artışları bu eşiğin altında. Analistlerin yaptığı ankette 2024 yılı için baz fiyatta %2,15, kıdem bazında ise %1,7 artış öngörülüyor.

Japon şirketlerinin geçmişte, özellikle de 2000’li yılların başındaki ekonomik sakinlik döneminde baz fiyatlarını artırma konusundaki isteksizliği, sabit işçilik maliyetlerindeki artışa bağlanıyor ve bu da emeklilik fiyatlarını ve emeklilik ödemelerini de etkiliyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu